Nový Zéland 

Aotearoa - země "velkého bílého mraku"

Ostatní informace o Novém Zélandu

Některá zdravotní ohrožení

Na Novém Zélandu je relativně nebezpečné se nadměrně vystavovat slunci, protože to zde pálí silněji, než na severní polokouli.

Dalším nebezpečím je parazitický bičíkovec zvaný giardia. Vyskytuje se ve vodě. Několik týdnů po vypití vody se objeví první příznaky - nadmuté břicho, křeče, silný průjem, plynatost. Vodu se doporučuje alespoň 7 min. povařit, použít filtr, nebo speciální čistící tablety (ty běžné nejsou učinné).

Jedovatý pavouk Katipo Jedovatý pavouk Katipo

Na Novém Zélandu žije životu nebezpečný druh živočicha a tím je přibližně šest milimetrů malý pavouk Katipo. Jeho výskyt je ojedinělý a nebezpečné jsou pouze samičky (mají černé zbarvení s červenou skvrnou). Protijed, účinný maximálně do tří dnů po kousnutí, je k dispozici ve většině nemocnic.

V termálních jezírkách se důrazně nedoporučuje ponořovat hlavu pod hladinu. Důvodem je vzácná amébovitá meningitida. Měňavka se dostane uchem, nebo nosem do mozku kde působí bolesti hlavy, strnulost šíje, přecitlivělost na světlo, hluboké bezvědomí.

Jídlo na Novém Zélandu

Novozélandská tradiční kuchyně byla ještě poměrně nedávno poznamenaná britskou tradicí vařeného masa a dvou druhů zeleniny.

To se naštěstí změnilo. Vznikla tzv. moderní novozélandská kuchyně, která převzala některé kalifornské a australské prvky, což vede ke spojení tradičních jídel jako např. steak, losos a rak, s příchutěmi Středomoří, Asie a Pacifiku.

Maso je na Novém Zélandu velmi oblíbené. Vedle běžných jídel získává na oblibě také pštrosí maso (z chovaných zvířat). Vzhledem k dlouhému pobřeží tvoří podstatnou část nabídky jídel ryby, měkkýši a další dary moře, jako například ústřice, hřebenatky, vynikající slávky a další.

Vegetariáni mají na Novém Zélandu, vzhledem k hojnosti čerstvého ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, dobré šance na kvalitní a chutné jídlo. Nicméně mimo hlavní centra je vegetariánských podniků pomálu.

Kvalita restaurací na Novém Zélandu je vynikající. Cena hlavního jídla začíná zhruba na 15NZD. Při čtení jídelního lístku narazíte na široké spektrum jídel. Vedle specialit z darů moře jsou úzké ploché nudle (linguini), kuskus, sushi, stejně jako jehněčí žebra a gurmánská pizza.

Cena nealkoholických nápojů a jídla je přibližně stejná jako u nás, alkohol je třikrát až čtyřikrát dražší.

Výběr z maorských místních názvů


KIA ORA - pozdrav
PAKEHA - bílí Novozélanďané
AO - mrak
ARA - silnice, cesta
AWA - řeka nebo údolí
Zvětší foto “Woodenguy“ (76.1Kb) HAU - vítr
IKA - ryba
ITI - malý
KAI - jídlo, jíst
KAINGA - dům, vesnice
KARE - vlnka
KINO - špatný
MA- bílý, jasný
MANGA - proud
MANU - pták
MATA - mys
MAUNGA - hora
MIHI - řeči
MOANA - moře, jezero
MOTU - ostrov, nebo cokoliv izolovaného
MURI - konec
NUI - velký
ONE - písek, pláž
PA - opevněná osada
Zvětší foto “(36.9Kb)“ PAE - hřeben (hory)
PAPA - plochý, podlaha, země apod.
PATERE - popěvky
PUKE - kopec
PUNA - jaro
RAKI - sever
RANGI - obloha
ROA - dlouhý, vysoký
ROTO - jezero
RUA - otvor, jeskyně, dva
RUNGA - vrchol
TAHU - světlo
TAI - moře
TANE - muž
TAPU - posvátný
TOMO - jeskyně
WAI - voda
WAKA - kánoe
WHANGA - záliv
WHENUA - země, území

Názvy některých Jídel a nápojů


Butternut - druhy tykve
Capsicum - paprika
Cervena - chovaná vysoká zvěř
Crayfish- rak, druh humra podávaný bez klepet
Eggplant - baklažán
Entree - předkrm
Feijoa - fejchoa, ovoce tvaru rajčete s dužinou podobnou melounu a kyselou chutí
Hogget - maso z jednoroční ovce
Kiwifruit - kiwi, na Novém Zélandu se mu říká Zespri. Nikdy kiwi, to je slovo pro "Novozélanďany"
Kumara - sladké brambory, hlavní strava Maorů. Často podávané jako lupínky s kysanou smetanou
Panini - plněný chléb
Pikelets - palačinka s máslem a džemem, nebo se šlehačkou
Silverside - nakládané hovězí
Swede - tuřín
Tamarillo - nahořklé ovoce

[ Nahoru ↑ ]

Aktualizováno: 21. 8. 2007
Kontakt na autora
2005 - 2017 © Webdesign - Peter Láng